תולדות האמנות: אורבניזם בסימן של שינוי – אדריכלות בעיר המודרנית במעבר בין המאות
סיכום זה הוא חלק ממאגר הסיכומים בנושא תולדות האמנות כאן באתר
את מנהטן קנו ב-24$ מהאינדיאנים. מבחינת האמריקאים מי שגילה את האי הזה היה הארי האדסון. מנהטן וניו ג'רזי גובלים באי זה. בירת העיר ניו יורק היא אלבני. לאי קראו ניו אמסטרדם. הבריטים קונים את האי מההולנדים מאוחר יותר ומשנים את השם לניו יורק. בסוף המאה ה-19 (ראה תרבות המאה ה-19) העיר זוכה לפריחה כלכלית גדולה, בזכות הגירה גדולה מאירלנד וגם כי אחרי מלחמת האזרחים, בה בוטלה העבדות, יש הגירה גדולה של עבדים שחורים משוחררים. בנוסף, בסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20, ניו יורק הופכת לנמל ההגירה הראשי של ארה"ב. רבים מתיישבים בשכונות עוני צפופות בחלק הדרומי של מנהטן.
תופעה חשובה בניו יורק הוא הסנטרל פארק. Central Park. גישות חדשות לחלוטין בתכנון ערים. בפאריז ולונדון יש כבר גנים, הם שואבים השראה מאירופה. ב-1857 כשמתחילים לבנות את הפארק יש גם חשיבה חדשה על עירוניות במנהטן, מחליטים לבנות את העיר הזו עם ריאה ירוקה.
Fredrick Law Olmstead and Calvert Vaux, Central Park, Manhattan, NYC, 1857– 1873
הסנטרל פארק משקף הליכה לעבר הראייה של העיר, הפיכת העיר למרחב דמוקרטי. האמריקאים מייחסים לעצמם את קינון הדמוקרטיה מחדש. הכל מאוד גדול. בסנטרל פארק יש קונספט של גן מעוצב באופן מאוד טבעי. מה שהיה חדשני הוא כבישים שעוברים בפארק. הדרכים נחפרו כמו תעלות. באופן מלאכותי חפרו בשביל מעברי הרחובות מקום. תכנון בסדר גודל עצום. קיימת הפרדה בין הולכי רגל לרוכבי סוסים- לימים מכוניות. האגמים רובם מלאכותיים. רוב המהגרים מגיעים לחלק הדרומי של מנהטן. זה היה אזור המסחר, האוכלוסיה של המעמד הבינוני והמעמד הבינוני גבוה זזו צפונה.
גורדי שחקים:
בירת גורדי השחקים. ריכוזם במרכז העיר.
עקרונות: גורדי השחקים התפתחו מצורך כלכלי. הנסיקה לגובה נובעת מצורך נדל"ן. הברזל עומד לרשות האדריכלים, הקרקעות מתייקרות ונולד צורך במיצוי.
אמצעים הכרחיים-
- • שיטת בנייה מתאימה: מבנה שלדי
- • חומרי בנייה מתאימים: פלדה וחסינות לאש
- • מעליות
מאפיינים בסיסיים:
- • גובה רב באופן יחסי
- • ארגון פנימי של הקומות
- • מקסימום מרחב ואור
תנאים המעודדים בנייתם:
- • ערך קרקע גבוה וזמינות של כוח עבודה- אוכלוסיה גדולה של מהגרים שעגנו ומחפשים עבודה. ניצול מקסימאלי של הקרקע.
- • חיים בחברה עם הרבה אנשים, ארגון חברתי וארגון של אנשי מקצוע.
- • טכנולוגיה זמינה: כלים, תהליכים, מקורות אספקת כח, התפתחות נאותה של צנרת מים והנדסה- שיא של פיתוחים טכנולוגיים המבשילים לכדי מערכת אחת- גורדי שחקים.
- • צורך פסיכולוגי: (מודע או לא מודע): כוח הביטוי הרב של צורה גבוהה.
- • אסתטיקה: העדפה לגובה, העדפת מגדלים ע"פ בניינים נמוכים.
# בניין האמפייר סטייט, מנהטן, ניו-יורק, קומות 6-20
בכל משרד חלון גדול לאור, לפני המצאת הפלורוסנט. המעבר מברזל לפלדה הופך את הבניין לאפשרי. בפלדה אחוז נמוך של פחם והיא אינה נשרפת. קדמה טכנולוגית קריטית. 1885- גורד השחקים הראשון (אחרי המצאות כגון מעלית, פלדה, מכונת כתיבה, סטנסילים, טלפון, נורת חשמל).
George B. Post, New York World Building, NYC, 1889-90
היה הבניין הגבוה ביותר 1890-94. עיצוב קלאסי. בין העמודים והחלונות פילסטרים עשויים בסגנון רנסנס. שילוב של גמלון לכיפה. חיפוש אחר הצורה לבניין החדש. הבניין מצופה אבן להענקת תחושת בטחון. כניסה רחבה כמו מין שער ניצחון. הקומות משכפלות אחת את השנייה. לא היה צורך לעצב מבחוץ את הקומות עד קומת הכתר בראש המגדל.
Metropolitan Life Insurance Company Tower (Met Life Tower) NY, Nepoleon Lebrun
בגובה של 213 מ', נבנה באזור, כשיצרו אותו לא היה מאוד צפוף. במשך 4 שנים היה הבניין הגבוה בעולם 1909-13. פירמידה כתומה מזכיר בנייני עירייה עתיקים מאירופה הצפונית, מגדלי שעון כמו הביג בן. רוצים קשר לעבר, שהאדם שעובר ברחוב ירגיש שזה מוכר לו. סגנון אקלקטי.
Cass Gilbert, Woolworth Building, 1910-13
החלק העליון הוא מעיין צריח של כנסייה או טירה. עיריית ניו יורק מחליטה שיש בעיה עם חשכה וחוסר אוורור. בשנת 1916 קובעים תקנו כדי לפתור זאת. שמות התקנות "איזור" Zoning- חלוקת שטחים למגורים, תעשייה ומשרדים. היו אזורים עם מגבלות והיו ללא. מה שהכי השפיע על איפה לא יהיו גורדי שחקים זה תקנה שדורשת שכל 100 מ' של גבוה הבניין יוסט אחורה כדי לא להציל על הרחוב. Setback.
Shreve, Lamb & Harmon, Empire State Building, 1929-31, New York City
דוגמא מצוינת לsetback. כך נוצר מעיין מעבר מסגנון היסטורי לסגנון חדשני. נולד מתוך תקנה.