טכנולוגיה, תקשורת ותעתועים – תעלומת הכבל הטרנס-אטלנטי הראשון וסוגיית הבעלות על אמצעי התקשורת/ מנחם בלונדהיים
מהם מאפייני ושימושי הטלגרף מבחינה מסחרית וחדשותית באמצע המאה ה-19 בארה"ב?
- המגזר העסקי השתמש בטלגרף לצורך קבלת מידע על מעודכן על פעילות עסקית במרחקים, נתן יתרון למי שלא היה ברשותו מידע על הנעשה במקום אחר.
- העיתונות ניצלה את הטלגרף להעברת החדשות הכלליות והפוליטיות אך גם הם ראו בחדשות מסחריות מעודכנות ערך מיוחד והם השקיעו סכומי עתק בהשגת המידע הראשוני הזה דבר שהגביר את צריכת העיתון.
מה היו המניעים הראשוניים להקמת הכבל הטרנס אטלנטי הראשון ?
המניע הראשוני להקמת הכבל הטרנס אטלנטי הראשון הוא רצונה של הפרובינציה ניו-פאונדלנד בקו טלגרף משלה (היא הייתה אי) שיחבר אותה לצפון אמריקה, מהנדס אנגלי תושב קנדה, פרדריק ג'יסבורן מנסה לגייס כספים למען מטרה זו, בין היתר הוא נפגש בניו-יורק עם סיירוס פילד, סוחר שהצליח מאד בעסקי הנייר וצבר הון רב.
פילד רואה את הפוטנציאל הטמון בהשקעה מסוג זו ונרתם למשימה.
מהן הבעיות המרכזיות שעמדו בפני יזם הכבל הטרנס אטלנטי פילד ? כלומר מה היו הבעיות הטכניות, הכלכליות, האסטרטגיות של הנחת הכבל?
הבעיות אשר עמדו בפני היזם פילד:
בעיות טכניות:
- האם מבחינת אוקיאנוגרפיה הקטע שבין אירלנד לניו-פאונדלנד עמוק מספיק, מהי עוצמת הלחץ ? האם הכבל לא יהיה חשוף לפגיעה על-ידי דגים רעבתניים או קרחונים.
- היה צורך למצוא מבנה מתאים למוליך חשמלי מבודד אשר יעמוד זמן רב בתנאי הסביבה הקשים אשר הכבל נמצא בהם.
- מנגנון הנחת הכבל מבטן הספינה לקרקע, היה צריך לדאוג למנגנון שיבטיח הנחה מדורגת של הכבל.
- מציאת ספינה אשר תוכל לשאת את הנפח ואת המשקל של כבר באורך 2500 מייל.
- שאלת המנגנון האלקטרומגנטי המתאים לקליטה ושידור של האותות החשמליים בין היבשות, כמו כן קביעת המתח ועוצמת הזרם לשידור.
בעיות כלכליות:
- חששו של היזם פילד כי לאחר שישקיע הון בפריסת הכבל, מי יבטיח לו כי לא יקומו לו מתחרים ויניחו כבלים נוספים. לבעיה זו נמצא פיתרון, וניתן לפילד זכיון בלעדי להנחת הכבל עד לשנת 1858.
- בעיה נוספת היתה דרך גיוס ההון למיזם, פילד ושותפיו הסתכנו בפשיטת רגל במידה והמיזם לא היה מצליח.
- פילד היה זקוק לסיוען של ממשלות ארה"ב ואנגליה בכך שיעניקו לו את ספינות הקיטור שלהן לטובת המיזם.
- גיבוש ההסכמים העסקיים שיעצבו את ההסדרים בין חברתו של פילד לבין החברות שישתמשו בקוי הטלגרף, באנגליה זה לא היווה בעיה מאחר והשירות היה ציבורי אך בארה"ב קוי הטטלגרף היו בידיים פרטיות ופילד היה יכול להיות נתון לסחטנות.
מה היה טיב הקשר בין סוכנות AP ליוזמת הכבל הטרנס אטלנטי? מה היו מניעיו של קרייג, ראש הסוכנות AP בחבירה לפרויקט הכבל?
כחלק ממניעיו של פילד להשתלט גם על רשת הטלגרף הפנים ארצית בארה"ב נוצר חיבור עם גורם שיש לו אינטרס דומה בעניין, זוהי סוכנות הידיעות א"פ. א"פ היא סוכנות הידיעות המרכזית של ארה"ב אשר נוסדה על-ידי ששת העיתונים הגדולים.
בגלל אופי תפקידה של סוכנות הידיעות אשר היה תלוי בזמינותם של קוי טלגרף, לא פעם נתקלו בקשיים מול החברות הזכייניות של קוי הטלגרף ולכן המצב הרצוי הוא שתהיה לסוכנות הידיעות רשת קוי טלגרף משלה, אך הנסיונות לכך כשלו.
באותה עת חיפש פילד שותף להקמת רשת קוי טלגרף עצמאית וסוכנות הידיעות א"פ ומנהלה קרייג היו שותפים טבעיים לכך.
מדוע כישלון של הנחת הכבל הטרנס אטלנטי היה מסוכן לקרייג ולפילד?
במקרה של כישלון מיזם הכבל חברת קוי הטלגרף החדשה (American telegraph company) לא תצליח לעמוד בתחרות מול חברות הטלגרוף האחרות, פילד יפשוט את הרגל ומעמדה של א"פ כסוכנות ידיעות יתערער.
האם הנחת הכבל הטרנס אטלנטי הראשון אכן התקיימה או הייתה ברווז עיתונאי לפי ממצאיו של בלונדהיים?
על-פי ממצאיו של בלונדהיים הנחת הכבל הטרנט אטלנטי ב-5.8.1858 היתה ברווז עיתונאי ולא התקיימה באמת, מאחר והוא ערך השוואה בין הידיעות אשר התפרסמו ב'ניו-יורק טיימס' וב'לונדון טיימס' ופרט לידיעה אחת הוא לא מצא חדשות אשר עברו פחות מ-6 ימים מפרסומם באנגליה וידיעות אלו היו יכולות להגיע תוך 6 ימים לארה"ב גם על גבי ספינה.
מדוע כמעט אף עיתון לא הטיל ספק בקיומו של אירוע הנחת הכבל?
העיתונים לא הטילו ספק באמיתות קיומו של האירוע מאחר ומוסרת הידיעה היתה סוכנות הידיעות א"פ אשר הניסיון והאמינות אשר היא שידרה במרוצת השנים גרמו לספק הזה להירדם למרות שידעו כי לסוכנות הידיעות יש אינטרס כלכלי במיזם.
מהן שתי התובנות המרכזיות ביחס לעולם התקשורת אשר ניתן להסיק מסיפור הכבל הטרנס אטלנטי הראשון?
- סיפור הכבל הטרנס-אטלנטי הוא סיפור העוקץ של המאה ה-19 הממחיש את הסכנה הנובעת מאחיזה ריכוזית של גורם יחיד באמצעי תקשורת רגיש ואת הסכנה שיש בהתפשטותו של גורם זה בשליטה גם במקורות, בתשתיות ובאמצעי ההפצה.
חידושים טכנולוגיים עשויים לבוא דווקא ביוזמת כוחות מסורתיים חזקים ומבוססים בחברה במטרה להתחזק ולגדול ולהפוך לחברה מונופוליסטית לעומת מה שנראה לעיתים קרובות שהחידושים והפיתוחים מגיעים מעולם המדע והטכנולוגיה שנדמה כאילו הוא