מוסר, אתיקה וחוקיות בפרסום

הסיכום להלן הוא חלק ממאגר הסיכומים בנושא יסודות הפרסום – מבוא לפרסום.

הדיון במוסר, אתיקה וחוקיות בתחום הפרסום הוא דיון מורכב.

הבחנות חשובות – לא חוקי, לא אתי, מעורר מחלוקת:

לא חוקי: הדבר הוא לא חוקי. דוג', הפרסום לסיגריות בטלוויזיה הוא בישראל כמו במדינות רבות נוספות, עברה על החוק. כלומר מי שעושה דבר זה- ייענש.

לא אתי: לא נאסר עפ"י חוק, אבל הגורמים הרלוונטיים בעולם הפרסום, קרי המפרסמים והפרסומאים, הסכימו במסגרת של הסדר מרצון שלא לעשות את הפרסומות הללו. לדוג', עירום בפרסומות בטלוויזיה בישראל, איננו אסור עפ"י חוק אבל ישנו תקנון האתיקה של הרשות השנייה, בהם הם בהסכמתם ללא כפיה חוקית, קיבלו על עצמם שורה של מגבלות על כל מה שנוגע לפרסום של מיניות בטלוויזיה כמו למשל הימנעות מעירום פרונטאלי נשי (לא מגבלה הכתובה בחוק אלא חלק מהתקנון האתי).

מדוע המפרסמים/פרסומאים הסכימו לקבל על עצמם חוק זה? הסיבה היא שזה שהחוק אוסר על עירום פרונטאלי לא אומר שלגופים שאוכפים את החוק אין אפשרות למרר לך את החיים במסגרת החוק ככה שאולי תראה המון סקס בפרסומות, הנשמה שלך תצא. לכן במשרדי הפרסום שווה פעמים רבות להגיע להסדר אתיקה בו הם מוותרים על משהו.

החוק אומר שהרשות השנייה צריכה לאשר פרסומות. המשמעות היא שכל פרסומת שהם יפרסמו גם כשמדובר ביצירת מופת כמו "חמודי-ג' יפית", תעלה לאוויר.

הרעיון בתקנון האתי הוא שאתה מקבל על עצמך תקנות מ"רצונך הטוב" (סוג של הסדר של שיווי משקל בו כל אחד מהגופים יוותר על משהו על מנת למנוע הסדרים משפטים שיבואו אח"כ).

לא ראוי: כאשר הדבר איננו ראוי. דברים שאינם אסורים עפ"י חוק אבל הם כן נחשבים כמעוררי מחלוקת בעיני חלק מהציבור. דוג', מגה בול-שופרסל ויקי קנפו. אין דבר לא חוקי בלקחת מישהי שמזוהה עם מחאה ציבורית לכאורה טהורה, או שמדברת על חוזה המדינה , אבל ישנם לא מעט אנשים שאם ישאלו דעתם, יגידו שהפרסומת הזו אינה ראויה לא כי היא לא חוקית או אתית אלא החיבור בין הרצל-ויקי כנפו-מחירי החרוסת–>זהו חיבור המעורר מחלוקת. הנקודה בה הלא ראוי זוכה לחשיפה והדיון הרחבים ביותר זה כאשר אנו באים לדבר על סקס בפרסומות.

אין נושא בפרסום שעורר את הדיון הציבורי יותר מאשר סקס בפרסומות. זה בווודאי לא הנושא הקריטי ביותר בעיני הפרסומאים אלא זה כן נושא שמבחינת הפוקוס הציבורי, הוא הכי מחבר את תחום הפרסום עם דעת קהל.

ללמוד טוב יותר:

לקבל השראה:

להפעיל את הראש:

להשתפר: