מבוא לפסיכולוגיה – סיכומים: אמנזיה
הסיכומים עוזרים לכם? אנא שקלו לתת תרומה קטנה בתמורה… אפשר גם לעשות לייק!
חזרה לרשימת סיכומים במבוא לפסיכולוגיה
מאפייני האמנזיה
- ה- STM נשאר תקין. הקושי מתבטא במעבר ל- LTM.
- סבירות גבוהה יותר לפגיעה בזיכרון האפיזודי. (חולת אמנזיה לא תזכור את בת המצווה שלה)
- הירידה בזיכרון אינה משפיעה על התפקוד האינטלקטואלי הרגיל.
- הזיכרון הפרוצדוראלי לא נפגע, המיומנויות נשארות גם אחרי הפגיעה.
סוגי אמנזיה
- אמנזיות אורגניות זמניות– אמנזיה שנוצרה כתוצאה מפגיעה או בעיה פיזית במוחנו, ולא הדחקה פסיכולוגית. לדוגמה: Transient Global Amnesia מעין 'בלאק אווט'. הזיכרון מתחיל בנקודה מסוימת ונפסק בנקודה אחרת. אין לאמנזיה הזאת קשר להדחקה, היא אורגנית. דוגמה נוספת: אמנזיה שתופיע לפני או אחרי אירוע אפילפטי ואמנזיה שנגרמת כתוצאה מטיפול חשמלי. אלו אמנזיות טבעיות, אורגניות, והן חולפות.
- אמנזיות אורגניות קבועות ופרוגרסיביות– אמנזיה שגם היא אורגנית, אבל היא מחריפה עם הזמן. לדוגמה: אלצהיימר ופרקינסון.
- אמנזיות אורגניות קבועות ויציבות– ברגע שנוצרת הפגיעה נוצר נזק יציב שאיננו מחריף או משתפר בצורה משמעותית. זה נובע בעיקר מפגיעות ראש פרונטאליות.
- אמנזיית ילדות– ההסבר הפסיכו דינאמי: יצרים רבים ומסובכים שיש ניסיון להדחיק אותם.
ההסבר הקוגניטיבי: התינוק לא מסוגל לקדד את הזיכרונות שלו ולכן לא זוכר אותם.
החולה H.M– היה המטופל הכי חשוב של הפסיכולוגיה הקוגנטיבית. בחור צעיר שסבל מהתקפים אפילפטים חמורים מאוד. הדבר לא אפשר לו לתפקד בצורה נורמאלית. הוא עבר ניתוח לניתוק ההימוספרה הימנית לשמאלית. בטעות, הרסו לו בניתוח את ההיפוקמפוס. התוצאה הייתה Severe anterograd ebamnesua. לא הייתה לו אפשרות ליצור זיכרונות חדשים. מצד שני, היו לו יכולות שהשתמרו כמו: לימדו אותו לרכוב על אופניים. הוא למד את פעולת הרכיבה הוא למג מאוד מהר, אבל לא זכר שלימדו אותו את זה. החולה הצליח ללמוד מיומנויות אך הזיכרון שלו לגבי זה נעלם.
המסקנות מהמקרה הזה:
- ההיפוקמפוס אינו מאחסן STM
- ההיפוקמפוס לא משתתף בלמידה פרוצדוראלית.
אמנזיה לא היפוקמפלית-
אמנזיה שלא נגרמת מפגיעה בהיפוקמפוס. התופעות שלה מאוד דומות לאמנזיה ההיפוקמפלית. דוגמה: תסמונת קורצקוף– עיקרה בפגיעה באזור התלמוס בעקבות שתיית אלכוהול. התסמונת היא תוצאה של מחסור בויטמין 1B שנגרם כתוצאה משתיית אלכוהול. דבר נוסף שאופייני לחולה בתסמונת קורצקוף הוא השימוש בקונפבולציות- מילוי הזיכרון באמצעות מידע שקרי.
התגובה של החולים באמנזיה לא היפוקמפלית לניסיון להראות להם שהם לא זוכרים זיכרונות אמיתיים גורמת לתסכול חמור, כעס, זעם וצורת ביטוי אלימה.
למה חרדה פוגעת בזיכרון? האמיגדלה שאחראית על הרגשות. כשהאמיגדלה נכנסת לפעילות גבוהה זה יכול לחסום את הגישה להיפוקמפוס.