אריך פרום, פסיכולוג חברתי והוגה דעות הומניסטי, כתב רבות על התקווה והאמין שהיא חלק מרכזי בקיום האנושי. בספרו מהפכת התקווה, פרום מתאר את התקווה ככוח פנימי, המניע אותנו לשאוף לחיים טובים יותר ולאנושות מאוחדת יותר. התקווה, לפי פרום, אינה המתנה פסיבית לעתיד טוב יותר, אלא פעולה אקטיבית המעצבת את המציאות שלנו.
פרום מדגיש כי השינוי החברתי האמיתי מתחיל מבפנים. המהפכה האמיתית היא שינוי בדרך בה אנו חושבים, מרגישים ומתקשרים עם העולם, ולא רק שינוי במבנים חיצוניים. התקווה קשורה בראיית אפשרויות, גם אם אין בטחון שהן יתממשו, והיא הפתיחות לדרכים חדשות ופתרונות, גם בזמנים של אי-ודאות. לפי פרום, התקווה דורשת עמידות. החיים לעיתים קרובות מביאים אתגרים לא צפויים, אך התקווה עוזרת לנו להתמודד איתם עם נכונות להסתגל ולהמשיך הלאה. תקווה היא גם אחריות אישית. לא מדובר על להמתין לגאולה ממקור חיצוני, אלא לפעול באופן אקטיבי ליצירת השינוי שאנו מבקשים לראות בעולם. לבסוף פרום קושר בין אמונה עצמית לתקווה. האמונה בעצמנו היא המפתח להאמין בעתיד ובאנשים אחרים, וזה מאפשר לנו לטפח תקווה עמוקה יותר.
כמה ציטוטים נבחרים על פרום על תקווה
"מהפכת התקווה אינה מהפכה במובן של הפלת משטר ישן בכוח. זוהי מהפכה בתוך האדם, שינוי בלבו ובמוחו של האדם."
"התקווה היא חזון של אופקים של אפשרויות, לא של ודאויות."
"להחזיק בתקווה פירושו להיות מוכנים בכל רגע להתחייב לאי-ודאות של החיים, ולא להתייאש כשהחיים לא מתנהלים לפי התוכנית."
"התקווה האנושית לא יכולה להישען על ציפייה פסיבית שמישהו או משהו יעשה עבורנו את מה שרק אנחנו יכולים לעשות בעצמנו."
"רק האדם שיש לו אמונה בעצמו מסוגל להיות נאמן לאחרים; רק האדם שמאמין בעתיד יכול להיות מלא תקווה."
באופן כללי, פרום רואה את התקווה ככוח טרנספורמטיבי המחובר לפוטנציאל האנושי וליכולת ליצור חברה הומניסטית יותר. התקווה, מבחינתו, היא אקטיבית ואחראית – היא אינה המתנה פסיבית אלא פעולה מתמדת לעבר עתיד טוב יותר.